Tesla
Hastighet på Autobanen i Tyskland

Tesla Model S (S85), 2014 modell

Etter tre år og 4 måneder

29.07.2017


Etter 75 000 km og et verditap på KUN 131 000 kr har det vist seg at bilen har, pr i dag, kostet meg såvidt mer enn det bensinen ville ha kostet hvis jeg skulle fylt på en bensinbil og kjørt like langt. Altså har bilen i praksis ikke kostet meg en eneste krone. Selvfølgelig heldig pga avgiftsletter på EL-bil, men det er uansett drivstoffet som er hovedgrunnen til dette "fantastiske" regnestykket, og selvfølgelig at jeg kjører 25 000 km i året.


De første 15 000 km var det noen barensykdommer som fulgte med, og bilen var inne noen ganger ifm garantiarbeid. Men de siste 65 000 km har bilen kun vært inne for vanlig service, og de har tatt noe kosmetisk garantiarbeid samtidig. Meo har bilen vært helt utrolig driftssikker. Har derfor, selv etter 3 år, INGEN problem med å anbefale å kjøpe en Tesla. Eneste ulempen kan være at servicesentrene befinner seg litt langt unna hvis du ikke bor i de sentrale områdene, men det endrer seg fort om dagen, nå som Tesla Model 3 også har blitt lansert.


Det er nå kommet mang andre EL-biler på markedet. Disse har begynt å få brukbar rekkevidde, men foreløpig er Tesla flere lysår foran pga superladenettverket.


Oppsummering etter salg


I går solgte jeg bilen. Og kan nå gjøre opp regnskapet etter 3 år og 4 måneder med bilen. Litt hjelpet av dollarkursen har det blitt et hyggelig eierskap. I tillegg har det vist seg at "myggen" Tesla har hatt en mye høyre kvalitet/standard, og svart mye mer til forventningene, enn de fleste kritikerne hadde trodd på forhånd. En 3-4 år gammel Tesla har nesten samme rekkevidde som de nye i dag, og lengre rekkevidde enn tilnærmet alle andre konkurrenter (Opel Ampere-e er vel eneste som snuser på samme rekkevidde).



Helt i bunn av siden er hva jeg antok bilen ville koste meg. Virkeligheten ble vesentlig bedre.

Etter ett år med Tesla

30.03.2015


Har nå hatt Teslaen i ett år og tilbakelagt 26 000 km. Akkurat hatt bilen på første service, og er kjempefornøyd. Etter at Tesla startet å flytte servicetimer, for å unngå at folk må ha bilen stående på service uten at det ble gjort noe, leverte jeg bilen, ble oppdatert om status mens den stod der, og bilen var ferdig til avtalt tid. Noen få barnesykdommer hadde jeg i starten, men det har jeg merket lite til det siste halve året. Bilen har kjørt meg til Italia uten å betale en eneste krone i drivstoff, den har tatt meg i kolonnekjøring over Haukeli og den har gitt meg 20 grader i bilen hver eneste morgen i hele vinter og latt meg forlate nabolaget helt stille uten å vekke en eneste sjel.


I tillegg hadde bilen spart meg for 20 000 kr i drivstoff hvis jeg hadde betalt for all drivstoffet/strømmen. Men siden jeg også lader på Tesla sine Superladere, der det er gratis, har jeg spart enda noen tusen. Og det kun i drivstoff. Selv om alle driftskostnader, renter og prisfall tas med betaler jeg nå mindre enn jeg gjorde med en bil til under 200 000 kr. I tillegg slipper jeg en bil som bruker 20 minutter på at kupeen blir varm, problemet med glødeplugger som må byttes for at bilen skal starte om vinteren. eller en dieselpumpe som plutselig tar kvelden. Og hvis du sammenligner hvor lenge du må jobbe for å fylle opp en tank med bensin/diesel i forhold til hvor lenge du må vente mens bilen lader på en Tesla Superlader, vil du også spare tid, i tillegg til penger. Lader du bilen om natten vil det nesten dekke alle daglige behov, og du har alltid full tank.


Jeg er overrasket over hva Tesla har fått til, og ser frem til hva fremtiden vil bringe. Denne bilen kan varmt anbefales :)Vurderer du å kjøpe en så  kommer du ikke til å angre!

Tesla Model S (Tesla Motor Store Drammen)

Det å eie Tesla i 2014

Siden jeg mottok min Tesla Model S 30.mars 2014 har jeg ikke angret ett sekund på at jeg faktisk gikk fra BMW (diesel) til Tesla (strøm). Litt skeptisk bestilte jeg bilen i slutten av oktober, og trodde kanskje det ville by på en del problemer i forhold til lading. Borrettslaget der jeg bor pr 09.09.2014. Nordreåsen borretslag har null engasjement rundt EL-bil, og har kun ett vanlig stikk for lading som er forbeholdt EN bil (ikke min bil). Mao har jeg måttet sett meg om etter andre løsninger. Heldigvis har Oslo kommune vært svært aktive på denne fronten, og har bygget ut lademuligheter i store deler av byen. Derfor kan jeg i dag parkere i Grefsenveien og lade gratis (inntil videre). Dette gjør at det faktisk er mulig å eie en EL-bil i dag. Uten dette hadde det vært nærmest håpløst.

Type lading


Ved lading på 220V er tommelfingerregelen at 1A = ca 1 km/t (Hver time lading med 10A gjør at man kan kjøre 10 km)

Lader man med 32A vil man kunne kjøre 32 km for hver time man lader.

Schuko


Ladehastighet:

maks 13 km/t / 3 kW

Lade fra 0-100 %: 26 timer



Dette er den normale stikkontakten som alle har hjemme hos seg. Normalt er maks effekt 16A. Tesla trekker maks 13A med denne type stikk. Fra bilen kan man manuelt stille effekten helt ned til 5A. Dette gjør at man i praksis kan lade overalt. Ingen begrensning i det hele tatt.


Eneste erfaringen min er at lader man fra en schuko-kontakt på nytt sted, så må man sjekke om kontakten er varm etter en time. Er den da veldig varm så er det bare å skru ned effekten. Er den kald så fortsett uten bekymring. Det skjer til tider at kontakten blir varm ved 13A. Tipper 1 av 10 steder jeg har koblet meg til har svakhet i kontaktpunktet. Da pleier det å løse seg å stille ned til 10A. Og viser bilen at spenningen er under 210V kan det være et tegn på at ledningen er dårlig, eller strekningen er lang. Det går fint å lade, men bør kanskje redusere effekten i bilen. I dette tilfellet er det kabelen som blir varm.


Blå og rød industrikontakt


Ladehastighet RØD kontakt med Tesla sin medfølgende kabel: maks 50 km/t / 11 kW

Lade fra 0-100%: 7 timer


Ladehastighet RØD kontakt med egen ladekabel:

maks 100 km/t / 22 kW

Lade fra 0-100%: 3,5 timer


Ladehastighet BLÅ kontakt: maks 32 km/t / 7,6 kW

Lade fra 0-100%: 10 timer



Rød og blå stikkontakt finnes nesten overalt, men de tilhører ofte bedrifter. Det er derfor vanskelig å basere seg på bruk av disse. Allikevel er de effektive. Spesielt RØD stikk, 400 V, 16A/32A. Denne lader bilene i løpet av 8 timer/4 timer... Blå industrikontakt går noe seinere, da det kun er 220V. Medfølgende lader til Tesla kan kun lade 1-fase, blå. Dvs at maks effekt er 32A, 1 fase på blå kontakt, og man får da ca 32 km/h i lading. Siden det finnes mange størrelser på stikkontaktene kan det være lurt å få tak i et adaptersett som gjør at man har overganger til alle typer kontakter (nesten ih vert fall).


Type 2


Ladehastighet:

min: ca 3 kW

maks 22 kW (43 kW)*

Lade fra 0-100%: 3,5 timer


Type 2 er en standard som ønskes brukt på alle EL-biler. Denne er svært trygg i forhold til varme/brann. "Ulempen" er at når det bare står "Type 2" så vet man ikke hvilke effekt uttaket gir. Det kan være alt fra 3 kW opp til 43 kW. *Tesla kan maks ta ut 22 kW, selv om kontakten er 43 kW. Er det dårlig merket kan man være uheldig når man basere en kjøretur på rask lading via Type 2, siden man kan ende opp med å måtte vente et døgn hvis man kun får 3 kW. Det er derfor viktig at Type 2 ladepunkter merkes godt, både på stedet og på ladekartene som er tilgjengelig via nettleser/mobilapp.


Offentlige ladestasjoner bygges nå nesten alltid med Type 2. Problemet er at de begynner å sette restreksjoner ift ladetid samtidig som de tilbyr svært lav effekt. Hvis du kun har lov til å parkere 6 timer ved et ladepunkt, og det kun gir 3 kW, må du da flytte bilen 4-5 ganger for å få fulladet batteri.

Tesla Supercharger,

Chademo og Combo


Ladehastighet Tesla:

Maks 135 kW

Lade 0-80%: ca 30-40 min


Ladehastighet Chademo

Maks: Normalt 90 kW

Lade 0-80 %: 50-60 min


Lade Combo:

Fungerer ikke med Tesla


Tesla kan ikke kobles direkte til en Chademo-lader, og overgang til Tesla selges ikke i Norge pr desember 2014. Hadde Chademoovergangen vært klar til Tesla ville det enkelte ganger vært svært praktisk. Men Tesla har bygget ut sine egene Superladere såpass mange steder, og er svært offansive med videre utbygging, at man snart ikke har behov for noe annet enn Tesla sine egne ladestasjoner, kanskje supplert med noen Type 2 ladere på 22 kW.


Tesla sine superladestasjoner er i 2014 den desidert mest effektive laderen som finnes. Det er merkelig at de fleste  andre merker ikke tilbyr i nærheten av den samme ladehastigheten.

Beregning når du er ute å kjører (for å stå kortest mulig tid på ladestasjonen)

Det som kanskje er det mest fascinerende med EL-bil er at man har ekstremt kontroll på forbruket. Og på Tesla vises både forbruk underveis og gjenstående på en glimrende måte. Det gjør at man på en ladestasjon lett og raskt kan finne ut hvor mye man må fylle før man kjører videre.


Kjører man i høy hastighet må man forvente høyere forbruk. Med en gjennomsnittshastighet på mellom 120 og 130 km/t må man forvente et forbruk på rundt 260-270 Wh/km. Ved 90-100 km/t i gjennomsnitt kan man forvente 230-240 Wh/km i forbruk. Ved slike gjennomsnittshastigheter kjører man som regel raskere mye av strekningen, men kø/vegarbeid drar det mye ned.


Hadde man konstant ligget i 90 km/t ville man trolig kommet under 200 Wh/km uten problem. Normal kjøring i Norge pleier å ligge på 170-180 Wh/km på min bil, men har man bredere felger, mindre luft i dekkene, eller lavere profil vil det påvirke i negativ retning. 21' orginalfelger til Tesla mener jeg ligger 10-20 Wh/km høyere enn ,mine 19' orginalfelger etter å ha testet dette mellom Oslo og Bergen.

Teslatur Europa 07.-15.07.2015

Teslatur Norge-Italia 21.-31.08.14

Lading langs ruten


Tesla hadde ved avreisetidpunkt bygget ut sitt Supercharger-nettverk slik som vist på bildet til høyre. Altså skulle vi kunne kjøre hele veien, over til grensen til Italia, helt gratis, før behov for mer primitive lademåter skulle slå inn.  Og siden avstanden mellom fleste superladerne til Tesla er under 25 mil, ofte ned mot 10-15 mil, var det sjelden behov for mer enn 80 % kapasitet på batteriet før man kjørte videre, noe som gav oss maks 40-50 minutters lading på de fleste stoppene, noen steder kun 15 minutter.


Supercharger-nettverket til Tesla vil bli svært mye bedre utbygd i løpet av vinteren, og det vil da være mulig å kjøre rundt i nesten hele Europa, kun ved lading på Superladestasjonene til Tesla.


Men altså, i Italia er det pr dags dato håpløse tilstander for lading, og denne delen av turen var derfor også den mest utfordrene. I tillegg har Enel Drive tilbud om hurtigladere som kan lade bilen på 4 timer, men for å få tilgang til disse må man ha Italiensk personnummer. I hvert fall sa ryktene det. Vi prøvde å registrere oss på turen, men måtte gi opp fordi vi ikke kunne oppgi italiensk region, og da stoppen siden opp. Derimot var lading i Sveits bra. Her var det bare å plugge inn. Gratis lading.

Norge - Italia - Norge: Kjørerute, tidsforbruk, energiforbruk, lading og kostnader

Hvor

Tidspunkt

ankomst

Tidspunkt

avreise

Km til

dest.

Forbruk

til dest

Wh/km

Ladet

kWh

Km ladet

Typical

Kommentar

Norge - Italia








Avreies Oslo


20.08 kl. 15.30






Supercharger Udevalla

20.08 kl. 18.02

20.08 kl. 19.18

218

230

54

281


Supercharger Falkenberg

20.08 kl. 20.38

20.08 kl. 20.59

178

255

14

73


Supercharger Löddeköpinge

20.08 kl. 22.15

20.08 kl. 22.35

151

272

35

102


Stopp Löddeköpinge



0

0

0

0

Hotell rett ved (Ingen ledig rom når vi ankom)

Löddeköpinge

21.08 kl. 03.23

21.08 kl. 04.18

17

257

42

219


Supercharger Middelfart

21.08 kl. 06.41

21.08 kl. 07.54

269

259

70

365

Plassert litt overraskende, inn en stikkvei

Pit-stop Middelfart

21.08 kl. 07.54

21.08 kl. 08.19

1

379

0

0


Supercharger Hamburg

21.08 kl. 11.04

21.08 kl. 12.19

262

242

63

328

Kun to stk ladere rett utenfor Tesla Store

Supercharger Rhüden

21.08 kl. 16.57

21.08 kl. 17.17

231

236

26

135


Supercharger Lutterberg

21.08 kl. 17.59

21.08 kl. 18.54

86

273

52

271

90 A/400V / Lavere enn de andre

Supercharger Gramschatzer Wald

21.08 kl. 20.29

21.08 kl. 20.49

201

269

58

302


Overnatting Gramschatzer Wlad (Hotel rett ved)

21.08 kl. 20.49

22.08 kl. 08.44






Supercharger Satteldorf

UTGIKK







Supercharger Aichstetten

22.08 kl. 10.57

22.08 kl. 11.50

260

258

56

292

Maks 100 A / 400 V (lavere enn de andre)

Supercharger St. Anton

22.08 kl. 13.51

23.08 kl. 11.24

151

254

50

261

Kun to stk.

Malles Venosta

23.08 kl. 13.14

23.08 kl. 14.08

168

165

0

0


Gardesjøen: Gio Hotel Barlodino

23.08 kl. 19.36

24.08 kl. 14.06

148

165

43

224

Ladet på 18A kurs, med 13A hastighet

Pause på veg til Borgo

24.08 kl. 14.06

24.08 kl. 15.06






Borgo Al Cerro

24.08 kl. 19.45


310

193

69

360

400V, rød stikk (16 A / 11 kW)

















Hvor

Tidspunkt

ankomst

Tidspunkt

avreise

Km til

dest.

Forbruk til dest

Wh/km

Ladet

kWh

Km ladet

Typical


Italia - Norge








Avreise Borgo


28.08 kl. 10.45






Firenze stopp

28.08 kl. 12.15

28.08 kl. 16.33

74

177




Milano overnatting / Lading

28.08 kl. 21.53

29.08 kl. 16.07

289

177

65

339

Ladet i kjeller ved Tesla. Privat parkering. 50 Euro for parkering. Gratis lading fra Tesla.

Evite Charger, Via serrai 16, 6592 Sant`Antonino, Sveits

29.08 kl. 17.47

29.08 kl. 18.47

106

193

17

89

Gratis Type 2, 22 kW. Plug and play :)

Schaan (Lichtenstein) stopp

29.08 kl. 18.47

29.08 kl. 19.27


190




Supercharger Aichstetten

29.08 kl. 23.43

30.08 kl. 00.43

269

203

53

276


Overnatting ved Aichstetten: Gästehaus Schmidt

30.08 kl. 00.51

30.08 kl. 09.57

10

270



Maks 100 A / 400 V

Supercharger Gramschatzer Wald

30.08 kl. 12.03

30.08 kl. 12.58

262

231

56

292


Supercgharger Lutterberg

30.08 kl. 14.31

30.08 kl. 14.51

201

270

24

125


Supercgarger Rhüden

30.08 kl. 15.32

30.08 kl. 16.37

86

256

60

313


Raidisson Blue Hamburg

30.08 kl. 19.17

31.08 kl. 11.52

221

219

50

261

11 kW, Type 2, på Deck 6 i garasjen

Supercharger Middelfart

31.08 kl. 14.50

31.08 kl. 15.46

266

237

56

292


Supercharger Löddeköpinge

31.08 kl. 18.49

31.08 kl. 19.43

272

235

60

313


Supercharger Falkenberg

31.08 kl. 20.54

31.08 kl. 21.21

151

277

31

162


Supercharger Udevalla

31.08 kl. 22.48

31.08 kl. 23.15

178

255

37

193


Supercharger Solli

01.09 kl. 00.20

01.09 kl. 00.54

135

271

44

229


Oslo

01.09 kl. 01.49


87

234












Oppsummering

Tid

kjørt

Tid ladet

km

Wh/

km

kWh

Gj.sn

hastighet


Totalt

64 timer, 10 min

45 timer, 50 min

5349

232

1242

83 km/t


Kostnader for å kjøre

Norge - Italia - Norge


Hva / hvor

Kost

Svinesund tur/retur (x2)

40 kr

Bro Øresundbron tur/retur (x2)

812 kr

Bro Storbælt tur/retur (x2)

530 kr

Bom i Italia

Ca 250 kr

Kjøring i Østerrike

73 kr

Kjøring i Sveits

276 kr

Drivstoff

0 kr

Sum

1 981 kr

Lading


Hadde Tesla hatt superladere hele veien ville vi spart 26 timer i ladetid. Altså ville det totalt bare blitt 19 timer ladetid tur/retur Italia. De steden vi ladet lenge overnattet vi i tillegg, så det påvirket jo ikke reisetiden, annet enn ved Gardasjøen i Italia der vi måtte stå noen timer ekstra forå få nok til å kjøre ned til Firenze.


Kostnader


Tesla sine superladestasjoner er, som mange vet, gratis (man har i hvert fall betalt for det ved kjøp av bilen), så turen kostet kr 0 i drivstoff. Men pga bommer og avgifter endte turen allikevel på ca 2000 kr. Den dyreste strekningen er mellom Norge og Danmark. Vi valgte å kjøre i steden for å ta ferje for å slippe å ta hensyn til rutetider. Å ta båt over til Danmark kommer på ca det samme. Når vi sjekket ville vi brukt noe mer på en ferjetur i stede for å betale for broene i Danmark.

Tesla Supercharger Uddevalla (8 stk)

Lett å finne. Gatekjøkken (Max) og stort kjøpesenter rett ved.

Tesla Supercharger Uddevalla

Tesla Supercharger Löddeköpinge (8 stk)

Hotell, gatekjøkken, bensinstasjon og ICA rett ved.

Tesla Supercharger Löddeköpinge

Tesla Supercharger Hamburg (2 stk)

Inne på et industriområde. Egne åpningstider. Kun to ladere.

Tesla Supercharger Hamburg

Tesla Supercharger Rhüden (4 stk)

Servering rett ved. Både veikro, bensinstasjon og Mc. Donalds

Tesla Supercharger Rhüden

Tesla Supercharger Gramschatzer Wald (6 stk)

Hotell, veikro, kiosk, SubWay og bensinstasjon rett ved

Tesla Supercharger Gramschatzer Wald

Tesla Supercharger St. Anton (3 stk)

Ligger midt i byen. Perfekt.

Tesla Supercharger St. Anton

Tesla Supercharger Falkenberg (8 stk)

Gatekjøkken og bensinstasjon rett ved

Tesla Supercharger Falkenberg

Tesla Supercharger Middelfart (8 stk)

Kun et hotell rett ved, eller litt å gå til Mc. Donalds. Litt "utenfor".

Tesla Supercharger Middelfart

Radisson Blue Hamburg (1 stk, Type 2, 16A / 400 V, 11 kW)

Kun en lader. Koster en del å parkere. Bra beliggenhet.

Radisson Blue Hamburg

Tesla Supercharger Lutterberg (6 stk)

Veikro rett ved

Tesla Supercharger Lutterberg

Tesla Supercharger Aichstetten (8 stk)

Veikro rett ved

Tesla Supercharger Aichstetten

Evite Charger, Via serrai 16, 6592 Sant`Antonino (22 kW, 1 stk)

Kjøpesenter, beninstasjon rett ved

Evite Charger, Via serrai 16, 6592 Sant`Antonino (22 kW)

Gardesjøen: Gio Hotel Bardolino (13 A / 230 V)

5 min å gå inn til byen eller ned til vannet

Hotel Gio Bardolino (13 A, 230

Borgo Al Cerro (Casa D'Elsa) (16 A / 400 V)

By rett i nærheten. Kort kjøreveg til kjøpesenter. Sjarmerende og populære byer rett i nærheten.

Borgo Al Cerro (Casa D'Elsa) (16 A / 400 V)

Underveis


Vi kjørte, som du ser av kjørerruten, kun via Teslas Superladere på veg ned, helt til Italia. Eneste strekningen der man måtte tenke litt på forbruket far mellom Middelfart og Löddeköpinge. Ikke fordi det var så veldig langt ift rekkevidde, men fordi veien her er så fin at stor hastighet kan ende med litt høyt forbruk. Derfor ladet vi nesten maks før vi kjørte strekningen mellom Löddeköpinge, både på veg ned og opp.


Når vi kom til Tyskland trodde vi at det skulle gå raskere enn gjennom Sverige, men det var minimalt. Gjennom Hamburg stod trafikken bom stille. Etter at trafikken løsnet kom vi til den ene strekningen veiarbeid etter det andre. Og når det skjedde uhell stoppet trafikken helt opp. Heldigvis gikk det ganske greit etter 2 1/2 time forsinkelse ut av Hamburg, og vi fikk testet hva Teslaen er god for. Resten av Tyskland var plankekjøring. Ellers hadde vi bare små stopp og to raske overnattinger i Tyskland.


Kjører man ned til Italia anbefales det å kjøre via St. Anton. Her er det Superladere, og veldig fint å stoppe. Vi skulle egentlig bare lade opp bilen og kjøre videre, men endte med å overnatte. Det angrer vi ikke på. Men litt av grunnen til at vi ikke kjørte videre fra St. Anton med en gang var ladeutfordringene i Italia. Det var etter flere telefoner til forskjelllige hoteller at vi endelig fikk svar fra en som kjente til hva som trengtes for å få ladet en EL-bil. Vi fikk 13 A lading, men noen andre vi kjenner som også dro nedover, fikk kun 8 A, og måtte dra litt senere enn planlagt på dag nr 2 pga ladehastigheten. Veien fra St. Anton til Gardasjøen var veldig flott, og anbefales.


Vi kom greit til målet, og fikk ladet der. På veg tilbake var første problemet Milano. Egentlig ikke et problem, men det viste seg at i kjelleren ved Tesla, der de har montert gratis Type 2 lader, var privat, og de som eide den var ekstremt dyre. 50 Euro for 12 timer parkering....Drøyt. Resten av Italia hadde ladestasjoner som nesten var umulig å få tilgang til. Registrere seg på nettsiden var umulig. Men ett tips vi fikk var å kjøre innom Tesla i Milano på veg nedover (noe ikke vi gjorde). De hadde ofte et lånekort som fungerte til mange av Type 2 ladestasjonene som er utplassert flere steder i Italia. Egentlig ganske bra dekning på hovedveien sørover i Italia.


I Sveits ringte vi ladeselskapet for å slippe nye problemer. Svaret var lett: Her er det bare å plugge i, og starte ladingen. og det var det. Veien via alpene i Sveits var enda flottere enn de gjennom Østerrike.


Tilbake i Hamburg: Her trodde vi det faktisk skulle være mulig å betale for lading via Plugsuring-appen. Og ja, det gikk sikkert det, men alle ladestasjonene var plassert på innesperrede tomter. Og når vi kjørte videre for å se etter de "offfentlige" ladestasjonene var heller ikke de tilgjengelige. Ikke var det mulig å få tak i kort, og ingen svarte på telefonen. Til og med nettsiden var tilnærmet ubrukelig å benytte. Så siste utvei ble å booke oss inn på Radisson Blue Hamburg, og plugge bilen i den eneste Type 2 laderen på hotellet. Flaks.


Siste utfordring på tilbakeveien var oversvømmelse i Malmö. Pga at vi hadde ladet "akkurat" nok til å komme til Löddeköpinge ble omkjøringen og køen utenfor Malmö en prøvelse. Vel fremme på ladestasjonen i Löddeköpinge hadde vi kun et par km igjen (ikke veldig bekymret siden det også er en reservetank, men det kunne fort blitt det hvis omkjøringen hadde vært mye lenger).

Alpene i Sveits
Strøm igjen i Löddeköpinge

Hvorfor velge en "dyr" EL-bil

En diesel-/beninbileier kan gjerne klage over fordelene elbilistene har. Men de må huske at de har ekstremt gode fordeler selv. På langtur kan de fylle 1000 km rekkevidde på 5 minutter, og for de må de kun arbeide noen timer for å tjene inn kostnaden for drivstoff.


Mens elbilister etter 8-10 år må betale i dyre dommer for et nytt batteri, trenger alle andre bare å bytte olje, oljefilter, plugger, registerreim, toppakning, coil, eksosanlegg, EGR-filter, partikkelfilter, katalysator, turbo, lanbdasonde, luftmassemåler, drivstoffpumpe, innsprøytningsdyser, eksosanlegg, osv med jevne mellomrom.


Og mens en Teslaeier står og funderer på om ryggsekken er best å plassere i bagasjerommet foran eller bak, så har alle andre ett enkelt valg; den kan bare plasseres bak. :)

Bil er dyrt, uansett. Eneste mulig å gjøre det billig er å reparere alt selv. Aldri dra på verksted. Da er det mye å spare, og da koster det ikke stort å ha en gammel bil, selv med mye feil. Min første bil, en Opel Rekord 1985 mod til 15 000 kr var nettopp en slik bil. I utgangspunktet mye feil. Men det som var mulig å gjøre prøvde jeg å gjøre selv, med relativt godt hell :) Derfor ble den en relativt billig bil også.


Utgangspunktet mitt er at jeg kjørte over 30 000 km i året. Det er i gjennomsnitt ca 80 km/dag. 1/3 er nok til/fra jobb, og resten er privat. Med dagens strømpris (10. des 2014) på ca 67 øre/kWh (ikke tatt med det man uansett må betale i faste årlig avgift), en EL-bil som bruker 200 Wh/km, og sammenligner det med en dieselbil som bruker 0,6 l/mil og en dieselpris på 13 kr/l vil du hver eneste dag spare 52 kr. Altså sparer du 19 400 kr i året bare i drivstoff. Med dagens rente vil du ganske nøyaktig øke renteutgiftene (ved 5 %) på EL-billånet tilsvarende det du sparer på drivstoff. Da altså en EL-bil til ca 600 000 kr mot en dieselbil til ca 200 000 kr. Hvis du tar med at du betaler mindre i årsavgift og ikke har verkstedsutgifter (pga garanti) begynner du å spare penger. Men dette oppveies pga høyere verditapet på bilen. Da går jeg nesten i null. Noen hundrelapper i minus/mnd. Hvis man tar hensyn til at på langtur er strømmen på Tesla sine Superladestasjoner gratis (som alltid vil være gratis), du har gratis bom og gratis ferjer (så lenge det varer), vil du spare penger. Etter 8 måneder ser jeg at jeg fyller gratis for ca 80 %. Da er Teslaen billigere pr måned enn en eldre bil til 200 00 kr. Da har jeg altså inkludert innkjøp, service, reperasjoner, drivstoffkostnader, forsikring, renter, bom, prisfall og årsavgift.


Så vurderer du å kjøpe en ny bil, eller en bruktbil til over 150 000 kr, og du kjører en del i året, bør du seriøst vurdere Tesla. En billigere EL-bil vil jo nesten uansett lønne seg så lenge du kan leve med rekkevidden. Hvis du uansett skal ha bil da :)


Jeg sa til meg selv for et par år siden at jeg ALDRI skal ha EL-bil. Men da trodde jeg heller ikke at EL-bil skulle bli mulig å bruke som bil nr 1 på så kort tid. Hadde det ikke vært for Tesla sine superladestasjoner rundt i Norge, og Europa, hadde jeg aldri funnet på å kjøpe det nå heller. Og da kjører jeg rundt med en bil som har mer plass i bagasjen enn den gamle BMW 5-serien (stasjonsvogn) jeg kjørte rundt med tidligere.


Eneste ulempen er at bilen mangler hengerfeste. Det var en av de få grunnene til at jeg eventuelt vurderte å ikke kjøpe Tesla. Men det veide ikke tungt nok.

Over er endring i Tesla sine superladere fra (1) august 2014 - (2) desember 2014 - (3) juli 2015

Antall superladere juli 2017